پایان نامه -تحقیق-مقاله – ۲-۵-۲-۳٫ تسهیل بیان کلامی و برون ریزی تنش و مطالب ناهشیار – پایان نامه های کارشناسی ارشد
پیاژه روانشناس مشهور سوئیسی برای توصیف بازی پنج ضابطه بر شمرده است که عبارتند از:
۱) بازی فعالیتی است که هدفش در خود آن نهفته است، در حالی که هدف کار در خارج آن قرار دارد.
۲) بازی فعالیتی است که انجام آن موجب خشنودی بازی کننده میگردد، حال آنکه کار ضرورتاّ خوشایند نیست.
۳) بازی فعالیتی است که فرد آن را اختیار میکند در حالی که کار خاصیتی اجباری است .
۴) بازی از قید سازمان آزاد و رها میباشد، در حالی که کار خاصیتی اجباری است.
۵) بازی از کشمکش و پرخاش به دور است، حال آنکه ماهیت کار گرایش آشکاری به سوی کشمکش و پرخاش دارد (جوزف و رایان،۲۰۰۴).
بازی به عنوان زبان طبیعی و ذاتی ارتباط کودک با جهان پیرامون نیز تعریف شده است. قطعا این پدیده برای کلیه والدین اعم از والدینی که با مشکلات رفتاری کودکان دست و پنجه نرم میکنند و یا والدینی که خواستار بهبود ارتباط با کودکان شان هستند، تاثیر گذار خواهد بود (تکلوی،۱۳۹۰).
لندرث (۲۰۰۲) معتقد است بازی زبان رمزی کودکان محسوب می شود و کودکان میتوانند از طریق بازی، تجارب و هیجان های خود را به شکلی طبیعی و خود التیام بخش ابراز دارند. بازی معانی و ارزشهای زیادی برای کودک دارد. بازی فعالیتی است که کودک در طی آن درک میکند، درمییابد، احساس راحتی میکند و به عنوان بخش تفکیک ناپذیری از دنیای خود از آن برای ایجاد ارتباط، مبادله و آزمایش،یکی کردن و تسلط بر واقعیتهای خارجی استفاده میکند. یکی از ویژگی های مهم بازی آن است که در بازی دیگر صحبت از ارزشیابی و قضاوتی که بزگترها به عمل می آورند، به میان نمی آید و کودک نگران نیست که خطا یا اشتباهی را مرتکب شود.
۲-۵-۲٫ کاربردهای مختلف بازی در درمان کودکان
بازی کردن فعالیتی لذت بخش و مفرح است. این فعالیت اگر با تخیل و تجسم همراه باشد،کودکان را قادر میسازد تا جهان خویشتن را نخست ازطریق حواس خود و سپس باتفکر و استدلال کشف کنند. ازآنجاکه بازی “رسانه ی طبیعی کودک برای ابراز خویشتن است” (اکسلاین،۱۹۷۴؛ به نقل از اسدی، ۱۳۸۳) به کودک این فرصت را میدهد تا درونی ترین افکار و احساسات خود را اظهار کند. برای کودکان، بازی کردن، شیوه مطمئن و مطبوعی برای آزمودن رفتارهای مختلف و کشف نتایج آنهاست. بازیهای اجتماعی فهم و درک کودک را از رفتارها و احساسات دیگران توسعه میدهد و موجب می شود تا حس احترام به دیدگاه ها و نظرات دیگران در آن ها تقویت گردد.
کودکان در بازیهای خود، میتوانند نقشهای بزرگسالان را برعهده بگیرند. ضعفهای انسانی خود را به عروسکهای نمایشی و جانوران عروسکی نسبت دهند و رفتارهای غیر قابل قبول اجتماعی را به نمایش در آورند. آن ها میتوانند در خیال خود به اهداف بزرگ بیاندیشند و راهکارهایی برای تحقق رویاهای خویش خلق و ابداع کنند. شرکت کنندگان میتوانند برای مقابله باخطرات خیالی، درباره داشتن نیروهای خارق العاده خیالبافی کنند، همان گونه که میتوانند از نیروهای انسانی خود برای اندیشیدن و یافتن راه حل مسایل بهره گیرند (برنهاردت، ۲۰۰۱؛ به نقل از حجاران ۱۳۹۰).
برخی از فعالیتها، این فرصت را برای کودکان ایجاد میکنند که با غلبه بر موانعی که قدرت، توانایی و شهامت آن ها را میآزماید، باخود چالش فیزیکی و ذهنی داشته باشند. گاه این چالش، رقابت باخویشتن در یک بازی یا فعالیت انفرادی وگاه رقابت و مسابقه دادن با دیگران است. بازی های تخیلی به کودک کمک میکنند تا بر اعمال و رفتار و نفس خویش تسلط یابد. کودک این تسلط را در جریان ابراز ترسها، مخالفتها، لجاجتها و تخیلات خویش در بازیهای نمایشی و با تمییز میان واقعیت و تخیل به دست آورد. بازی کردن در ایجاد تواناییهای حل مسئله، ابداع، ابتکار و خلاقیت نقش بسیار مؤثری دارد (استاهمر، ۲۰۰۵؛ به نقل از بلانکو،۲۰۱۰) .
آمستر (۲۰۰۷؛ به نقل از باگرلی و جنکینس،۲۰۰۹) بیان میکند که بازی کودک که وسیله طبیعی او برای بیان خود است، موجب برانگیخته شدن افکار، تجربیات و نتایج زیادی میگردد و مواردی وجود داردکه درآنها بازی میتواند در درمان کودکان به کار رود. همچنان که دیگران کشف کردهاند، او نیز دریافته است که بازی معانی و ارزشهای زیادی برای کودک دارد؛ از جمله اینکه اساس بازی فعالیتی است که کودک درطی آن درک میکند، در مییابد و درآن احساس راحتی میکند.
بازی بخش تفکیک ناپذیری از دنیای کودک است. کودکی که موقعیت مصاحبه ی رسمی ممکن است برایش تجربه ناراحت کننده ای باشد، هنگامی که وسیله ی بازی آشنایی را میبیند احساس راحتی بیشتری میکند. تدارک وسایل بازی یعنی تدارک یک وسیله طبیعی ارتباط که از طریق آن مشکلات کودک میتواند به راحتی بیان شده و در درمان به احتمال زیاد موفق گردد. بازیها بر اساس نحوه استفاده از آن نیز متفاوتند؛ بازی زمانی که برای اهداف تشخیصی و درمانی به کار می رود، یک تکنیک است و جهت دادن آگاهانه به فعالیت بازی موجب می شود که درمان دارای هدف، معنی و ارزش گردد (احمدوند، ۱۳۸۹).
۲-۵-۲-۱٫ افزایش درک تشخیصی
بازی میتواند به عنوان درک تشخیصی کودک به کار رود. ما میتوانیم در بازی توانایی کودک برای پیوند با دیگران، تحمل پریشانی و سختی، پذیرش محدودیتها، کنترل پرخاشگری و همچنین درک او ازمردم، آرزوهایش و ادراک او از خودش را مشاهده کنیم. در بازی، رفتارها، ایده ها، احساسات و بیان کودک به ما کمک میکند تا مشکلات او را و اینکه او چگونه آن ها را میبیند بفهمیم (لندرث،۲۰۰۲).
۲-۵-۲-۲٫ خلق اتحاد درمانی
بازی میتواند برای برقراری یک رابطه درمانی مورد استفاده قرار گیرد. این کاربرد بازی برای کودکان خردسالی که فاقد امکانات بزرگسالان جهت بیان کلامی میباشند و همچنین برای کودکان بزرگتری که از خود مقاومت نشان داده و در شمرده سخن گفتن ناتوانند مفید میباشد (شریدان، توکلی و سنایی نسب،۱۳۸۰).
۲-۵-۲-۳٫ تسهیل بیان کلامی و برون ریزی تنش و مطالب ناهشیار
بازی میتواند به کودک کمک کند تا محتوای برخی آگاهی های مشخص و احساسات مربوط به آن را به صورت غیر کلامی بیان دارد. این نحوه استفاده زمانی که کودک در بحث پیرامون برخی مطالب گیر می افتد و یا در درمان او بن بست ایجاد می شود، مفید است (ری،۲۰۰۸).
-
- . Patterson & Carter ↑
-
- . Lust ↑
-
- . Lewinsohn Holm – Denoma, Small, Seely & Joiner ↑
-
- . Mash ↑
-
- .Johnston ↑
-
- .Coleman ↑
-
- .Karraker ↑
-
- .Teti ↑
-
- .Gelfand ↑
-
- . Joens ↑
-
- . Prinz ↑
-
- . Sanders ↑
-
- . Woolley ↑
-
- . Mychailyszyn & Kendall ↑
-
- . parent-child interaction therapy (PCIT) ↑
-
- . Kennedy ↑
-
- . Bayer, Sanson & Hemphill ↑
-
- . Dobkin & Zhao ↑
فرم در حال بارگذاری ...