" مقاله های علمی- دانشگاهی | ۲-۱-۱- مفهوم هزینه سرمایه – 5 "
“
از نقطه نظر اقتصادی، درماندگی را میتوان به زیان ده بودن شرکت تعبیر کرد که در این حالت شرکت دچار عدم موفقیت شده است. در واقع در این حالت نرخ بازدهی سرمایه کمتر از نرخ هزینه سرمایه میباشد. حالت دیگر درماندگی زمانی رخ میدهد که شرکت موفق به رعایت کردن یک یا تعداد بیشتری از بندهای مربوط به قرارداد بدهی، مانند نگاه داشتن نسبت جاری یا نسبت ارزش ویژه به کل دارایی ها طبق قرارداد نمی شود. به این حالت نکول تکنیکی گفته می شود. حالت دیگری از درماندگی عبارتند از زمانی که ارزش ویژه شرکت عددی منفی شود. رز و همکاران (۱۹۹۶) بحران و درماندگی مالی را به عدم توانایی در پرداخت بدهی مرتبط دانسته و آن را اینگونه تعریف کردهاست: ناتوانی در پرداخت یک بدهی و کمبود و عدم پرداخت یک بدهی. همچنین وروک (۱۹۹۰) بحران مالی را به عنوان کمبود جریان نقدی خالص برای پرداخت بدهی جاری مانند هزینه بهره و تعهدات جاری تعریف کردهاست (وگاس و همکاران، ۲۰۱۴).
در واقع درماندگی مالی به عنوان پایان راه و فعالیت بنگاه اقتصادی است که در این راستا درک صحیح و شناخت علل پدید آورنده درماندگی مالی توسط مدیریت مالی شرکتها بسیار ضروری و با اهمیت است. زیرا مدیران مالی چنانچه آگاهی کافی از علل و عوامل به وجود آورنده درماندگی مالی داشته باشند، می توانند با شناسایی به موقع علائم بحران مالی در شرکت، قبل از سقوط شرکت مدیریت را آگاه سازند و راهکارهای پیشگیرانه را ارائه نمایند(خواجوی و همکاران، ۱۳۹۱).
پژوهشهای انجام شده نشان میدهد که ارائه اطلاعات شفافتر باعث کاهش ریسک و کاهش عدم تقارن اطلاعات میگردد. از اینرو، عدم اطمینان سرمایه گذاران درباره اطلاعات مالی شرکت کاهش مییابد و بازده کمتری را مطالبه میکنند و در نهایت شرکتها هزینه سرمایه کمتری را متحمل میشوند (بارث و همکاران، ۲۰۱۳). بنابرین در این پژوهش از یک سو، به به بررسی رابطه بین شفافیت سود و هزینه سرمایه شرکت، و از سوی دیگر به تاثیر ریسک ورشکستگی بر ارتباط بین شفافیت سود و هزینه سرمایه شرکت میپردازیم. به عبارت دیگر بر اساس مدل آلتمن شرکتهای پژوهش به دو دسته درمانده و غیردرمانده مالی طبقه بندی میشوند و در نهایت ارتباط بین شفافیت در حسابداری با هزینه سرمایه سهام عادی در این شرکتها با هم مقایسه میشوند.
۱-۳- اهمیت و ضرورت تحقیق
این روزها شاهد وقوع بحرانهای تجاری متفاوت در سراسر جهان هستیم. شدت گرفتن رقابت در عرصه صنایع باعث شدهاست بسیاری از شرکتها ورشکسته شده و از گردونه رقابت خارج شود. این امر موجب نگرانی صاحبان سرمایه و به طور کلی جامعه شده است. هشدار اولیه از احتمال ورشکستگی سرمایه گذاران را قادر میسازد تا دست به اقدامات پیشگیرانه بزنند. بستانکاران به شدت نسبت به ریسک سوخت شدن اصل و فرع اعتبارات اعطا شده به مشتریان بالقوه و مشتریان فعلی خود حساس هستند. از آنجایی که ورشکستگی هزینه های اقتصادی و اجتماعی سنگینی را بر جامعه تحمیل می کند، از دیدگاه کلان نیز مورد توجه قرار میگیرد. زیرا منابع تلف شده در یک واحد اقتصادی دچار بحران مالی میتوانست به فرصتهای سودآور دیگری تخصیص یابد. با توجه به این مطالب کلیه افراد و مراجع ذینفع نسبت به پیش بینی ورشکستگی، قبل از وقوع آن علاقمند هستند و اهمیت و ضرورت چنین پژوهشی بیشتر احساس میگردد.
۱-۴- اهداف تحقیق
۱-۴-۱- اهداف علمی
-
- بررسی رابطه بین شفافیت سود و هزینه سرمایه سهام عادی
-
- بررسی رابطه بین شفافیت سود و هزینه سرمایه سهام عادی در شرکتهای در مانده و غیردرمانده مالی
- بررسی مقایسه ای شفافیت سود حسابداری در شرکتهای درمانده و غیردرمانده مالی
۱-۴-۲- اهداف کاربردی
پژوهش حاضر به دلیل اهمیت پیش بینی ریسک ورشکستگی شرکتها ازیک سو و بررسی شفافیت سود از سوی دیگر، می تواند در تصمیم گیری افراد مختلف مورد استفاده قرار گیرد. به عبارت دیگر، پژوهش حاضر جهت تصمیم گیریهای سازمان بورس اوراق بهادار، دانشگاهیان، سرمایهگذاران، اعتباردهندگان، بانکها و مؤسسات مالی مفید خواهد بود. شرکتها نیز می توانند از نتایج این تحقیق جهت اتخاذ سیاستهای مختلف گزارشگری مالی استفاده کنند. این تحقیق همچنین میتواند برای محققان و دانشجویان جهت انجام تحقیقات مرتبط آتی سودمند باشد.
۱-۵- سوالات تحقیق
سوال اول: آیا بین شفافیت سود حسابداری با هزینه سرمایه سهام عادی ارتباط معناداری وجود دارد؟
سوال دوم: آیا بین شفافیت سود حسابداری در شرکتهای درمانده مالی با هزینه سرمایه سهام عادی ارتباط معناداری وجود دارد؟
سوال سوم: آیا بین شفافیت سود حسابداری در شرکتهای غیردرمانده مالی با هزینه سرمایه سهام عادی ارتباط معناداری وجود دارد؟
سوال چهارم: آیا شفافیت سود حسابداری در شرکتهای سالم نسبت به شرکتهای ورشکسته تفاوت معناداری با هزینه سرمایه سهام عادی دارد؟
۱-۶- فرضیات تحقیق
برای رسیدن به اهداف تحقیق، چهار فرضیه به شرح زیر مدنظر قرار گرفته است، که عبارتند از:
فرضیه اول: بین شفافیت سود حسابداری با هزینه سرمایه سهام عادی ارتباط معناداری وجود دارد.
فرضیه دوم: بین شفافیت سود حسابداری در شرکتهای درمانده مالی با هزینه سرمایه سهام عادی ارتباط معناداری وجود دارد.
فرضیه سوم: بین شفافیت سود حسابداری در شرکتهای غیر درمانده مالی با هزینه سرمایه سهام عادی ارتباط معناداری وجود دارد.
فرضیه چهارم: رابطه بین شفافیت سود حسابداری با هزینه سرمایه سهام عادی در شرکتهای سالم و شرکتهای ورشکسته تفاوت معناداری دارند.
۱-۷- قلمرو تحقیق
قلمرو زمانی تحقیق:
از ابتدای سال ۱۳۸۷ تاانتهای سال ۱۳۹۲ میباشد.
قلمرو مکانی تحقیق:
قمرو مکانی این مطالعه، بورس اوراق بهادارتهران میباشد.
قلمرو موضوعی:
بررسی ارتباط بین شفافیت سود و هزینه سرمایه در شرکتهای درمانده و غیر درمانده مالی میباشد.
۱-۸- ساختار تحقیق
این پایان نامه در فصول زیر سازماندهی شده است. در ادامه، در فصل دوم به بررسی مبانی نظری، پیشینه تحقیق و مطالعات انجام شده در داخل و خارج از کشور پرداخته می شود. فصل سوم به روش تحقیق اختصاص داشته و در آن پس از ارائه روش تحقیق، مدل و روشهای مورد استفاده معرفی میگردد. یافته های تحقیق در فصل چهارم ارائه خواهد شد و فصل پنجم به نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات اختصاص دارد.
فصل دوم
مبانی نظری تحقیق
۲- مقدمه
در این فصل از مطالعه، در بخش اول به مروری بر مبانی نظری شفافیت سود و در بخش دوم، مروری بر مبانی نظری هزینه سرمایه پرداخته می شود و در ادامه فصل به برخی از مطالعات انجام شده در ارتباط با موضوع تحقیق پرداخته می شود.
۲-۱- هزینه سرمایه
۲-۱-۱- مفهوم هزینه سرمایه
یکی از مهمترین روشهای افزایش ارزش کلی یک شرکت انتخاب بهترین راهکارها برای سرمایه گذاری وجوه و تشکیل مناسبترین ساختارسرمایه میباشد. تأمین مالی به اشکال مختلف صورت میگیرد که عبارت است از : استقراض، صدور سهام و انباشته کردن سود شرکت. انتخاب بهترین گزینه تامینمالی حتما باید با مد نظر گرفتن مخارج تامین مالی صورت گیرد که در ادبیات مالی از آن تحت عنوان هزینه سرمایه یاد می شود (نوروش و عابدی، ۱۳۸۴).
“
فرم در حال بارگذاری ...