1400/02/31

رابطه بین تمرکز مالکیت و نقدشوندگی سهام -پایان نامه کارشناسی ارشد

 

سرمایه ­گذاران شرکتی

در کشور ما نیز در سالیان اخیر با گسترش روند واگذاری سهام شرکت­های در اختیار دولت روبرو بوده­ایم. در فرایند این انتقال مالکیت، شاهد حضور مؤسسه­هایی هستیم که با عنوان  سرمایه ­گذاران شرکتی شناخته شده و در قالب مالکان و صاحبان سهام جدید سهم بیشتری ازارزش ویژه شرکت­های در حال انتقال را به خود اختصاص می­ دهند. هدف این گروه ازسازمان­ها که در نقش سرمایه­گذار ظاهرمی­شوند قاعدتاً علاوه بر کسب سود، توان­بخشی قوام مالی خود برای پاسخگویی به تعهدات آتی است که در قبال مالکان و سایر ذینفعان سازمان­های خود پذیرفته­اند (استاندارد حسابداری شماره ۱۵، حسابداری سرمایه ­گذاری­ها: ۲۷۶). گروه دیگر را مؤسسه­هایی تشکیل می­ دهند که اصالتاً شرکت­های سرمایه ­گذاری هستند و از سرمایه ­گذاری­ها هدف بیشینه کردن سود را برای مؤسسه متبوع خود تعقیب می­ کنند. تعداد این گروه از سازمان­ها نیز رو به تزاید بوده است. بدین ترتیب ملاحظه می­ شود که شرکت­ها با تغییراتی در بافت و ترکیب سهامداران و به عبارتی در ساختار مالکیت خود مواجه هستند.

این تغییرات بر حسب سنخ­شناسی مینتزبرگ ،۱۹۸۳، به معنای آن است که این گروه از سازمان­ها را می­توان جزو شرکت­های پراکنده – متصل منظور کرد. شرکت­هایی که در این گروه قرار می­گیرند اگر چه توسط مدیران کنترل می­شوند اما در مقایسه با آنهایی که مالکیت سهام گسترده­ای برخوردارند، به مراتب بیشتر تحت تأثیر سهامدارانی که از شخصیت حقوقی برخوردار هستند قرار دارند.

به عبارت دیگر این گروه از سهامداران و مالکان به صورت بالقوه منبع اثر گذاری برون سازمانی بر استراتژی و عملکرد بنگاه به شمار می­آیند. این نکته مورد تأیید فیفر و سالانسیک[۱]  (۱۹۷۸) نیز قرار دارد. ایشان مالکیت را ساز و کاری برای نهادینه کردن قدرت در سازمان می­دانند و از این روی نوع مالکیت یک سازمان می­باید بر استراتژی و عملکرد آن مؤثر واقع شود. حسب مدل وابستگی به منابع ارائه شده توسط این دو پژوهشگر، سازمان­ها نه تنها مجموعه ­ای از ائتلاف­های منافع متفاوت، بلکه بازارهایی هستند که در آنها قدرت و کنترل مبادله می­ شود و قدرت در سازمان­ها حول منابع حساس و کمیاب سازمان، تمرکز پیدا می­ کند (رحمان سرشت، ۱۳۷۷، ۱۸۴)[۲]  که سرمایه از آن جمله است. بنابراین مؤسساتی که به سرمایه ­گذاری در سایر شرکت­ها می­پردازند در حوزه­ هایی همچون ساختار سرمایه، استراتژی و عملکرد شرکت­های تحت تملک خود به صورت بالقوه می ­تواند مؤثر واقع شوند و حضوردرهیأت مدیره­ها نیز بدین امرکمک می­ کند. قاعدتاً درمیزان اثرگذاری مزبور نسبت­های مالکانه موجود نیز نقش خود را بازی می­ کنند. بنابراین می­توان نتیجه گرفت که حضور این مؤسسه­ها در ساختار مالکیت شرکت­ها و در کنار سایر اشکال مالکیت حامل پیامدهایی در عملکرد و حاکمیت شرکتی این شرکت­ها خواهد بود.

با تغییر ساختار مالکیت شرکت­ها و ترکیب مالکانه موجود می­توان انتظار داشت که رفتارها و عملکردهای آنها نیز تعدیل شده و تغییر یابد. توجه به این نکته از چند لحاظ حائز اهمیت است. نخست آنکه هیأت مالکیت و خصیصه­های آن با شکل بخشیدن به افق زمانی و حوزه ­های تصمیم­ گیری مدیریت می ­تواند بر عملکرد مالی شرکت مؤثر واقع شود. تمرکز طولانی مدت بر موضوعات خاص و دوره­ های طولانی مدت سرمایه ­گذاری برای پژوهش و توسعه و همچنین توسعه بازار و محصول برای قوام و حیات بنگاه­های اقتصادی کشور در حال حاضر امری ضروری است. تا بدین وسیله با کسب صلاحیت و توانمندی محوری لازم، آمادگی کافی را برای حضور در صحنه­های شدیداً رقابتی بین المللی به دست آورند. علیرغم این واقعیت، کوتاه نظر بودن گروه­هایی از سرمایه ­گذاری می ­تواند به معنای تعقیب هدف­های کوتاه مدت از سرمایه ­گذاری توسط ایشان باشد. مسأله نزدیک بینی و کوتاه نظری به ویژه از لحاظ تأثیری که برسرمایه­گذاری شرکت­ها در زمینه پژوهش و توسعه و نوآوری بر جای می­گذارد حائز اهمیت است و بررسی­های انجام گرفته تاکنون نتایج متفاوتی را به دست داده­اند.
عکس مرتبط با اقتصاد

 

[۱]- Salancik,1978

 

سوالات یا اهداف پایان نامه :

 

اهداف تحقیق :

۱-۶-۱ اهداف علمی :

ارزش و اعتبار قوانین هرعلم و تحقیقی به روش شناختی که درآن بکار می رود بستگی دارد و هدف علمی این تحقیق ارزش و اعتبار بخشیدن به فرضیه تحقیق می باشد تا این تحقیق بتواند در بالا بردن سطح دانش عمومی مورد نیازاستفاده کنندگان موثرباشد وهمچنین زمینه ساز بستر مناسبی برای تحقیق آتی در سایر مراکز آموزشی و پژوهشی باشد .

۲-۶-۱اهداف کاربردی :

تحقیات کاربردی ، تحقیقاتی هستند که نظریه ها ، قانونمندیها ،اصول و فنونی که در تحقیقات پایه تدوین می شوند را برای حل مسائل جاری و واقعی بکارمی گیرند، این نوع تحقیقات بیشتر به موثرترین اقدام تاکید دارند وعلتها را کمترمورد توجه قرارمی دهند.تحقیق حاظربه بررسی تاثیر ساختار مالکیت( نوع مالکیت - تمرکز مالکیت ) بر نقدشوندگی سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می  پردازد که نتایج حاصله ازاین تحقیق می تواند مورد استفاده سرمایه گذارن،مدیران وسایراستفاده کنندگان درون سازمانی و برون سازمانی قرار گیرد و همچنین نتایج این تحقیق می تواند زمینه ساز بستر مناسبی بر ای انجام تحقیقات آتی باشد .
تصویر درباره بازار سهام (بورس اوراق بهادار)

به طور کلی می توان اظهار داشت که هدف اصلی این پژوهش عبارت است از:

« تبیین ارتباط بین ساختار مالکیت و نقد شوندگی سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران »

 


فرم در حال بارگذاری ...