دانلود پایان نامه ارشد:تعیین رابطه بین سود اقتصادی و سود حسابداری باROE
نرخ بازده حقوق صاحبان سهام
ROE همواره معیار عملکردی مناسبی برای شرکتها به شمار میرفته است. این شاخص با تقسیم نمودن سود خالص پس از کسر مالیات در سال معین بر ارزش دفتری حقوق صاحبان سرمایه (سهام عادی) ابتدای سال محاسبه میشود. حقوق صاحبان سرمایه متشکل است از سرمایه سهامداران عادی بعلاوه صرف سهام عادی، اندوختهها و سود (زیان) انباشته.
محاسبه ROE را میتوان به ۳ قسمت مجزا تجزیه نمود. به این ترتیب:
دارایی فروش سود
ارزش ویژه دارایی فروش |
* * ROE =
از این سه جزء به ترتیب به عنوان نسبت سودآوری (بازده فروش)، نسبت فعالیت (گردش داراییها) و اهرم یاد میشود. بنابراین میتوان ROE را با بهبود سودآوری، استفاده کاراتر از دارائیها و افزایش اهرم بهبود بخشید.
و لکین، مسئله این است که نقایص ذاتی سود بر این معیار نیز اثر میگذارد. همچنین ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام برآورد مناسبی از وجوه سرمایهگذاری شده در شرکت محسوب نمیشود. زیرا همانند سود نیاز به تعدیل دارد. ROE به تغییر اهرم بسیار حساس است و در صورتیکه بازده عادی روی وام اخذ شده بیش از هزن وام باشد. با افزایش اهرم مالی افزایش مییابد. خطر ذاتی افزایش اهرم مالی بیش از سطحی معین، آن است که ریسک مالی افزایش مییابد و در نتیجه منجر به افت قیمت سهام واحد تجاری میگردد.
هدف حداکثر سازی ROE ممکن است در نهایت موجب شود که ثروت کاهش یابد. این امر قطعاً موافق با اصول اقتصادی و ارزش آفرینی سهامدار نمیباشد.
راپا پورت ،۱۹۸۶، اذعان داشت که دومین جزء ROE یعنی گردش داراییها تحت تأثیر تورم قرار میگیرد. استدلال وی آن است که فروش بلافاصله تأثیر تورم را منعکس میکند در حالیکه ارزش دفتری داراییها که متشکل از داراییهای نو و کهنه است، به همین سرعت پذیرای تأثیر تورم نیست.
مطالعات راپایورت طی دهه ۱۹۷۰ نشان داد که با وجود کاهش سود ۴۰۰ شرکت استاندارداند پورز[۱] طی دهه ۱۹۷۰، ROE آنها به دلیل رشد گردش داراییها و اهرم با افزایش مواجه شد. اما بازارها با این «عملکرد به ظاهر بهتر» گمراه نشدند. در نتیجه بازده طی این دوره بسیار ناچیز بود (دویت، ۲۰۰۴) که پلان (۱۹۹۶) بحث میکند که ROE معیار عملکرد کوتاه مدت است و تمرکز بیش از اندازه بر آن باعث میشود. شرکت فرصتهای سرمایه گذاری که در بلند مدت ایجاد ارزش می کند را نادیده انگارد (کاپلان و نورتون، ۱۹۹۶،۱۵۴) [۲].
[۱] - Standard & Poor’s 400 companies
[۲] - Caplan, R.S & Norton, D.P. 1996
سوالات یا اهداف پایان نامه :
اهداف تحقیق
هر تحقیقی دارای سه هدف می باشد ۱) هدف علمی ۲) هدف کاربردی ۳) هدف خاص و این تحقیق نیز از این امر مستثنی نبوده و به دنبال سه هدف فوق می باشد .
سهامداران همواره به دنبال راههایی برای ارزیابی عملکرد مدیران در جهت ثروت آفرینی برای شرکت و برآورد عملکرد آینده می باشند و در عمل مشاهده می شود که از اطلاعات و معیار های نامناسبی برای قضاوت در مورد عملکرد مدیران استفاده می کنند. عدم استفاده از معیارهای مناسب برای ارزیابی عملکرد و ارزش آفرینی برای سهامداران از یک سو باعث می شود قیمت سهام شرکتها به ارزش واقعی آنها نزدیک نشود و این پدیده معمولاً موجب ضرر و زیان یک گروه از خریداران سهام و سود سرشار گروه دیگر خواهد شد . از سوی دیگر عدم جبران خدمات مدیران به تناسب عملکرد واقعی آنها در جهت حداکثر سازی ثروت سهامداران موجب ایجاد شکاف بین منافع مدیران و سهامداران شد ه و مشکلات تضاد منافع میان نماینده و مالک به وجود خواهد آمد. بنابراین تحقیق حاضر سعی دارد به بررسی محتوای اطلاعاتی EVA شرکتهای برتر و وجود رابطه احتمالی بین سود اقتصادی وسود حسابداری با بازده حقوق صاحبان سرمایه[۱] شرکتها بپردازد.
[۱]- ROE
فرم در حال بارگذاری ...