تحلیل جایگاه محافظه کاری در استانداردهای حسابداری-دانلود پایان نامه
. معیارهای رابطه سود و بازده سهام
قیمتهای بازار سهام نشان دهنده تغییرات ارزش دارایی در زمانی هستند که آن تغییرات رخ می دهند، خواه اینکه آن تغییرات شامل زیانها یا سودهایی در ارزش دارایی باشند . از این رو، میتوان گفت که بازدههای سهام همواره به هنگام هستند . از آنجا که محافظه کاری پیش بینی می کند، مبنای شناسایی زیانهای حسابداری بسیار به هنگام تر از سودها است ، بدین ترتیب انتظار بر این است که زیانهای حسابداری بیشتر از سودهای حسابداری با بازدههای سهام، تقارن زمانی[۱] داشته باشند (واتز ، ۲۰۰۳،۷۸) [۲].
باسو[۳] (۱۹۹۷) با بهره گرفتن از این مبانی معیاری را تحت عنوان « عدم تقارن زمانی سود» ، برای محافظه کاری معرفی می کند که در قسمت بعدی به تفصیل در مورد آن بحث خواهد شد .
۵-۳-۲٫ تقسیم انواع محافظه کاری
رایان در سال ۲۰۰۶ تعریفی را برای محافظه کاری ارائه داد که بنابراین تعریف محافظه کاری به ۲ نوع محافظه کاری مشروط و محافظه کاری نامشروط تقسیم میشود.
۱-۵-۳-۲٫ محافظه کاری مشروط: (محافظه کاری سود و زیانی- محافظه کاری از پیش تعیین شده)
محافظه کاری مشروط، محافظه کاری است که توسط استاندارد های حسابداری الزام شده است. یعنی شناخت به مقطع زیان در صورت وجود اخباربد (بازده منفی سهام) و نا مطلوب و عدم شناخت سود در مواقع وجود اخبار خوب (بازده مثبت سهام) و مطلوب مثلاً کاربرد قاعده اقل بهای تمام شده یا خالص ارزش فروش در ارزیابی موجودی کالا، نوعی محافظه کاری مشروط است. به این نوع محافظه کاری محافظه کاری سود و زیانی و یا محافظه کاری گذشته نگر میگویند (رایان، ۲۰۰۶، ۵۲۵-۵۱۱)[۴]. باسو (۱۹۷۷) محافظه کاری را الزام به داشتن درجه بالاتری از تایید برای شناخت اخبار خوب مانند سود، در مقابل شناخت اخبار بد مانند زیان تعریف می کند، این تعریف محافظه کاری را از دیدگاه سود و زیانی توصیف می کند که نشان دهنده محافظه کاری مشروط میباشد. این تعریف با توجه به مطالعات انجام شده در بازار سرمایه توسط تحقیق لاوا و ساها مورد تایید قرار گرفته است (باسو، ۱۹۷۷، ۳۷-۳)[۵]. همچنین تفسیر قراردادی و حقوقی از تفاسیر محافظه کاری منجر به اعمال محافظه کاری مشروط میشود .
۲-۵-۳-۲٫ محافظه کاری نامشروط (محافظه کاری ترازنامهای- محافظه کاری آینده نگر)
این نوع محافظه کاری برخلاف محافظه کاری مشروط از طریق استانداردهای پذیرفته شده حسابداری الزام نگردیده است و حاصل کمتر از واقع نشان دادن ارزش دفتری خالص داراییها به وسیله رویههای از پیش تعیین شده حسابداری است. این نوع محافظه کاری به محافظه کاری ترازنامهای نیز معروف است (رایان، ۲۰۰۶، ۵۲۵-۵۱۱) [۶]. تعریف فلتهام واوهلسون (۱۹۹۵) تعریف محافظه کاری از دیدگاه ترازنامه است، بر اساس این دیدگاه، در مواردی که تردیدی واقعی در انتخاب بین ۲ یا چند روش گزارشگری وجود دارد آن روشی باید انتخاب شود که کمترین اثر مطلوب بر حقوق صاحبان سهام داشته باشد (فلتهام و اوهلسون، ۱۹۹۵، ۷۳۱-۶۸۹)[۷]. همچنین تفاسیر حقوقی، مالیاتی و … منجر به اعمال محافظه کاری نامشروط میشود (کیانگ، ۲۰۰۷، ۷۹۶-۷۵۹)[۸].
طبق این دیدگاه حسابداری بهای تمام شده تاریخی به عنوان رویهای محافظه کارانه توصیه میشود چرا که خالص ارزش فعلی مثبت سرمایه گذاری در حسابها کمتر از ارزش منصفانهشان گزارش میشود.
۶-۳-۲٫روشهای اندازه گیری محافظه کاری:
حال با توجه به اینکه محافظه کاری به ۲ نوع محافظه کاری مشروط و محافظه کاری نامشروط تقسیم شده است هر یک از انواع محافظه کاری با روشهای گوناگون قابل سنجش است که در ذیل به آن پرداخته میشود.
[۱] -Contemporaneous.
[۲]- Watts
[۳] . Basu
[۴] . Ryan
[۵] . Basu
[۶] . Ryan
[۷] . Feltham G., J. Ohlson
[۸] .Keyang
سوالات یا اهداف پایان نامه :
- آیا ارتباطی بین محافظه کاری حسابداری و بازده غیر عادی در بازار سرمایه ایران وجود دارد یا خیر؟
- آیا ارتباطی بین تغییر در خالص وجه نقد نگهداری شده شرکتها و بازده غیر عادی در بازار سرمایه ایران وجود دارد یا خیر؟
فرم در حال بارگذاری ...